St Austell Voice for News, Offers, Reader Comments. Every Wednesday Only 60p

Sell for Free in the Voice

It's free to sell your unused items in the Voice. No fees, no commission.

Place Your Free Ad

Buy your favourite pictures

Ordering high quality prints or digital copies is quick and simple.

More information

News Archive > General > Couple’s appeal on office area rejected

Couple’s appeal on office area rejected

By Warren Wilkins 3rd October 2018

Couple’s appeal on office area rejected
temporary structure: Wooden cladding being installed on the trailer in the lay-by.

A couple who erected a wooden structure in one of Newquay’s most picturesque areas have had plans to build an office and storage area in its place refused on appeal.

Planning inspector John Wilde has dismissed the appeal to construct the proposed stone-built development in the lay-by in Edgcumbe Avenue opposite the entrance to Trenance Park as its benefits would not outweigh the harm it would have on the character and appearance of the area.

He stated the office and storage building would be out of keeping with, and alien to, the location and positioning of most of the other built form in the vicinity.

Newquay Central Cornwall councillor Geoff Brown now hopes the owners will  remove the wooden shed, which residents have complained is an “eyesore”. The timber building, which is in a similar position to that proposed for the stone building that was the subject of the appeal, is subject to enforcement action by Cornwall Council.

Applicants Mr and Mrs Reynolds previously argued planning permission for the timber building is not needed as it has been erected on a moveable trailer.

Mr Reynolds stated the wooden building is only a temporary solution to their storage problems after the planning application to erect the office and storage building in the lay-by was rejected by Cornwall Council, but now their appeal against the decision has been refused.

The Planning inspector said: “The main issue is the effect of the proposed development on the character and appearance of the area.

“The proposed building would be over 11 metres in length and five metres wide at its widest point. It would be prominent in the street scene and would introduce built form into a position that would be out of keeping with, and alien to, the location and positioning of most of the other built form in the vicinity. This in turn would impact upon the relatively open aspect of Edgcumbe Avenue.

“This would be harmful to the character and appearance of the area and would conflict with the Cornwall Local Plan, which requires that development provides continuity with the existing built form and is of an appropriate scale and layout that demonstrates a clear understanding and response to its townscape setting.

“In arriving at this conclusion I note that the proposed building would be built out of quality materials. I also note the business reasons that the appellant has put forward for needing the building.

“I have given considerable weight to both of these matters but they do not outweigh the harm to the character and appearance of the area and consequently the conflict with the development plan that I have identified.

“I have taken into account all other matters raised, the proposal conflicts with the development plan taken as a whole. I therefore conclude that the appeal should be dismissed.”

Cllr Brown said: “I am pleased that the Government Inspector agreed with the decision of Cornwall Council’s planning committee to refuse this application as it is clearly not in keeping with other properties in the area, which are set back from the road, as I stated at the time.

“I sincerely hope that the applicant will now accept the decision gracefully and remove the large ‘wooden shed’ which has been placed in the parking area.”

By Warren Wilkins 3rd October 2018

Add your own comment
Name
Email
Comments


Spam Test
Captcha Spam Test

Please enter the text from the image

Top of Page